Župne obavijesti:7. vazmena nedjelja

7. VAZMENA NEDJELJA
13. svibnja 2018.

1. Danas slavimo sedmu vazmenu nedjelju. Druga je nedjelja u svibnju kada slavimo Majčin dan. Sakupljamo novčane priloge za obnovu Kuće susreta Tabor u Samoboru. Redoviti mjesečni susret Mjesnoga bratstva OFS-a je u 16:30 sati. U tijeku su svibanjske pobožnosti.

2. Sutra je biblijski sat nakon večernje svete mise. U utorak je pobožnost na čast sv. Antunu Padovanskom u 18:15. U srijedu je nakon večernje svete mise sastanak članova udruge Vojske Bezgrešne.

3. U četvrtak je nakon večernje svete mise klanjanje pred Presvetim, a redoviti sastanak župnih vijeća je u 19:30 sati.

4. U subotu je u Valpovu Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.

5. Sljedeće nedjelje slavimo Nedjelju Pedesetnice – Duhove. Završetak je vazmenog ciklusa crkvene ili liturgijske godine.

6. Naša Župa slavi 1. lipnja ove godine 10. obljetnicu posvete crkve. Prigodom tog slavlja imat ćemo nekoliko duhovnih sadržaja: u nedjelju, 27. svibnja pod svetom misom u 11:00 sati pjevat će ženska klapa „Sozal“ sa Raba; u srijedu, 30. svibnja, slavimo Dan gradske četvrti, a pod svetom misom u 18:30 sati molimo za našu gradsku četvrt; u četvrtak, 31. svibnja, slavimo zapovijedani blagdan Tijelovo kada su mise po nedjeljnom rasporedu, a tijelovska procesija oko naše crkve i samostana je nakon večernje svete mise; u petak, 1. lipnja slavimo obljetnicu posvete naše crkve, a svečana sveta misa bit će u 18:30 sati koju će predslaviti naš gvardijan, fra Ante Perković iz samostana u Tvrđi; i, kao završetak slavlja imat ćemo župno hodočašće na Trsat u subotu, 2. lipnja. Prijave su u župnom uredu u uredovno vrijeme. Cijena puta je 170 kn, a polazak će biti u 4:00 sata.

7. Đakovačko–osječka nadbiskupija domaćin je završnice Katoličke malonogometne lige koja će se održati od 7. do 10. lipnja ove godine. Čitav program održat će se u Osijeku, a sudjelovat će 12 malonogometnih ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pozvani smo da otvorimo vrata svojih domova u Osijeku za sudionike ove Završnice. Smještaj je potreban za 120 mladića uz tri noćenja te doručak i večeru. Za sva pitanja vezana uz gore spomenuti smještaj možete kontaktirati vlč. Ivana Begovića na broj mobitela 098 9422 291 ili na broj telefona Ureda za pastoral mladih 253 932.

8. VAŽNO!
Priopćenje Nadbiskupskog ordinarijata Đakovo br. 556/2018.:
Obaviješteni smo da su župni uredi u Republici Hrvatskoj minulih dana primili dopise od građanskih inicijativa: Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje glede prikupljanja potpisa za referendume, sa zamolbom da o njima izvijeste vjernike u crkvama i omoguće prikupljanje potpisa pred crkvama.
Članovi Stalnoga vijeća HBK su o tome razgovarali na svojoj sjednici u Zagrebu, 3. svibnja ove godine. Mišljenja su da trajno treba imati pred očima što naglašava Drugi vatikanski sabor: „Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne. Obje su, iako s različitost naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi“ (GS 76). Budući da svoje poslanje Crkva ostvaruje u demokratskom društvu, ona potiče svoje vjernike da pridonose humanijoj izgradnji društva, posebno kad je u pitanju promicanje čovjeka i dostojanstvo braka i obitelji. (usp. GS 47-48).
Crkvi je, naime, stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrjednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača.
U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrjednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo kako je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda, dakako uz poštivanje zakonskih okvira i pravnog poretka Republike Hrvatske.
Navedenim građanskim inicijativama se, stoga, može dopustiti prikupljanje potpisa ispred crkve.
O 120. obljetnici rođenja blaženoga Alojzija Stepinca, koji je trajno vidljivi kompas na putu istine, slobode i ljubavi zazivamo njegov zagovor uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.
U Đakovu, 8. svibnja 2018., Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu

9. Molimo sve vas koji još nemate župnu knjižicu ili je potrebno upisati promjene u postojeće, da se javite u župni ured. Mnogi traže posvjedočenja za kumovanje i slične dokumente, govore da su iz naše Župe, a nemamo nikakvih podataka o njima preko obiteljskih knjižica ili da primaju blagoslov obitelji. Isto je tako i kod prijavljivanja za krštenja, sprovode…

10. Termini za svete mise popunjeni su misnim nakanama do kraja godine. Kupujte i čitajte vjerski tisak.