Posjet sestara našoj Župi

POSJET SESTARA ŽUPI SV. OBITELJI U OSIJEKU
Na 5. korizmenu nedjelju, 18. ožujka 2018. godine, u Župi Svete Obitelji u Osijeku, sudjelovale su na misama časne sestre članice Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.
Provincijalka, sestra Kaja, zahvalila se župljanima za sve što su tijekom proteklih dvadesetak godina činili, kako bi olakšali život i omogućili školovanje stanovnicima Benina. Župa Svete Obitelji na poseban način povezana je sa žiteljima Benina, budući da je dio vjernika prihvatio kumstvo beninskoj djeci, te im na taj način omogućio uvjete za školovanje. U Župi se nalazi i škrabica u koju vjernici izdvajaju dobrovoljne priloge, te i na taj način pomažu djeci Benina.
Sestra Blansche, dolazi upravo iz Benina, gdje je osjetila siromaštvo i bijedu. Poslije prvih zavjeta došla je na školovanje u Zagreb i u Hrvatskoj je već 4 godine. Obratila se župljanima želeći ih upoznati sa svojom domovinom i teškim životnim uvjetima. Časne sestre su došle u Benin prije 30 godina gdje djeluju radeći sa siromašnom djecom i pružajući pomoć starima, bolesnima i ljudima u potrebi. Sestre u Beninu drže 2 ambulante i 2 sirotišta u kojima brinu za 60-ak djece koja su napuštena. Isto tako pomažu starije i nemoćne, te skrbe o mladićima i djevojkama koji su pobjegli od kuće, te su na ulici. Istaknula je problem mladih djevojaka, koje roditelji žele udati kako bi za njih dobili određeni miraz, pa te djevojke bježe od kuće i završavaju na ulici. Uobičajeno mišljenje u Beninu je da se djevojke ne trebaju školovati. Sestre čine sve kako bi ublažile stanje u Beninu, ali to je nemoguće bez pomoći sa strane. Zaključila je kako je i u Hrvatskoj život težak i da ljudi nisu materijalno bogati, ali je primijetila da su jako srdačni i velikodušni kad su u pitanju misije, što svjedoče svojim materijalnim darivanjem. „Hvala Vam za sve što činite za školovanje djece u Beninu. U Beninu ima puno siromašne djece koja nemaju sredstva za školovanje, ali preko Vas Bog se brine za njih i zato Vam zahvaljujem!“ riječi su sestre Blansche.
U znak zahvalnosti otpjevala je na svom materinjem jeziku zahvalnu pjesmu koja govori o tome kako svi narodi trebaju slaviti Boga za sve što čini u njihovim životima.