Nadbiskup Hranić o novim preporukama HZJZ vezano uz vjerska okupljanja

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je poruku svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u povodu preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprečavanje zaraze COVID-19 u crkvenim prostorima, vezano uz vjerska okupljanja.

Nadbiskup je na početku istaknuo: „Ponajprije treba zahvaliti svima koji vode brigu o našem zdravlju. Zahvaljujem kao biskup i vama, dragi svećenici i vama dragi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, što ste odgovorno prihvatili i pridržavali se Odredbi HBK od 19. ožujka 2020. Svojom disciplinom i žrtvom pokazali ste kao kršćani visoku svijest odgovornosti za opće dobro, a to je pripomoglo da pandemija ne zahvati veći postotak stanovništva Hrvatske. Radujemo se što sada možemo ubirati prve plodove discipline svih građana, pa tako i vas vjernika. Ove prve mjere popuštanja mjera prevencije budi nadu za postupnu normalizaciju liturgijskih i molitvenih okupljanja pa i pastoralno-katehetskog djelovanja.

No, zbog opreza i zaštite zdravlja naših bližnjih i sviju nas, kako bi se smanjila opasnost od zaraze, mi, biskupi potičemo sve vas, draga braćo svećenici, i sve vas, dragi vjernici, da se i dalje nastavite pridržavati najnovijih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebno onih koje se odnose na crkvene prostore i vjerska okupljanja. Riječ je o stručnom mišljenju i preporukama, koje od svih nas traže da ih shvatimo ozbiljno, da ih poštujemo te da ih se savjesno pridržavamo.“

Preporuke HZJZ, koje mi prihvaćamo naglašavaju:

  1. Fizičko distanciranje

Potrebno je poštovati udaljenost između vjernika u crkvi od najmanje dva metra. To vrijedi i za udaljenost prilikom ulaza, izlaza, odlaska na pričest i neovisno o tome da li se u crkvi sjedi ili stoji. Nije određen broj koliko vjernika može ući u crkvu. Taj broj ovisi o veličini svake pojedine crkve. Župnike zato molimo da analiziraju koliko vjernika može ući u crkvu. Bilo bi dobro čak i označiti sjedeća i stajaća mjesta po crkvi.

Netko od župnih suradnika mora biti na ulazu u crkvu koji će, kad u crkvu uđe broj vjernika kojega crkva može primiti poštujući distancu od 2 m, ostale vjernike zamoliti da ostanu ispred ili oko crkve. Župnike zato molimo da što prije osiguraju barem privremeno ozvučenje prostora oko i ispred crkve kako bi vjernici koji ostanu vani mogli pratiti euharistijsko slavlje. A najbolje je, i potičemo sve one župe kojima je to moguće ostvariti, da koriste mogućnost euharistijskog slavlja na otvorenom prostoru. 

Sve vjernike molimo da budu razumni i da poštuju upute župnih suradnika, da sami vode računa o distanci od 2 m, da oni koji dođu prije i budu zamoljeni da zauzmu mjesto koje je u crkvi najdalje od ulaza te da nikako ne prave „čep“ na ulazu u crkvu.

Svim vjernicima preporučujemo da u crkvi koriste masku za lice, koju će ukloniti samo na trenutak pristupajući sv. pričesti. Svećenike i djelitelje pričesti molimo da nakon što se pričeste stave masku na lice, dezinficiraju ruke te tada pristupe podjeli sv. pričesti.

Jednako tako molimo i skupljače milostinje i druge župne suradnike koji se eventualno radi nekog razloga kreću među vjernicima po crkvi, da to čine s maskom na licu.

  • Pojačana higijena prostora

Župnike, sakristane, zvonare i druge župne suradnike molimo da poštuju mjere obaveznog prozračivanja prostora po pola sata prije i poslije sv. mise; te o dezinfekciji čitavog prostora, a posebno ručki, rukohvata, prekidača i sl. predmeta koje dotiče veći broj ljudi. Na ulazu u crkve treba postaviti sredstvo za dezinfekciju ruku.

  • I dalje na snazi ostaju specifične mjere o uklanjanju blagoslovljene

vode na ulazu u crkvu, o primanju sv. pričesti isključivo na ruke te izostanku geste mira.

  •  Svim se vjernicima preporučuje da kod kuće izmjere tjelesnu

temperaturu te da ne idu na euharistijsko slavlje ukoliko imaju temperaturu veću od 37,2˚ C, ukoliko kašlju, kišu, otežano dišu.

Nadbiskup je rekao kako je novost što su novim mjerama dopuštena vjenčanja, krštenja i drugi sakramenti, pri čemu se trebaju poštovati upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Spomenuo je i župnu katehezu, rekavši kako će se ona nastaviti na način kao do sada, putem elektroničkih medija. Svjestan da će mnogi postavljati pitanja o sv. pričestima i krizmama, nadbiskup je istaknuo kako je do daljnjega sve odgođeno. Čim to bude moguće, svećenicima će biti poslan novi raspored krizmi.

Ovom prigodom, nadbiskup je uputio molbu svim vjernicima i roditeljima da ne vrše pritisak na svećenike i požuruju ih da odrede datume pričesti ili krizmi, jer je nužno ponajprije biti razborit, s obzirom da nije poznato kako će se razvijati situacija s pandemijom te je dodao kako je moguće da dio krizmi bude krajem lipnja ili početkom srpnja, a vrlo lijepo razdoblje za slavljenje krizmi i pričesti je jesensko razdoblje. 

TISKOVNI URED

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.