Sveti Franjo

Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!

Sveti Franjo Asiški je divan svetac kojemu se možemo obratiti kad se suočavamo s bolom i patnjom – ili kada naše duše jednostavno trebaju ponovno postavljanje. Svi se suočavamo s svakodnevnim izazovima u životu – bilo da su oni medicinske prirode, duhovni, financijski … Neki se moraju suočiti s hororom rata, drugi pate od zlostavljanja ili ravnodušnosti, a drugi od rana koje su sami nanijeli. Nitko od nas ne može izbjeći patnju. I čak i kada sve ide dobro, postoje trenuci kada odjednom shvatimo da se previše zaglavljujemo u svjetovnim stvarima i trebamo “ponovno postaviti” svoje umove i srca. Posebno u tim trenucima, potreban nam je prijatelj koji može usmjeriti naše duše prema onome što je lijepo i sveto. Za mnoge, taj prijatelj je upravo sveti Franjo. Prisjetimo se samo nekih njegovih poznatijih izreka… Primamo upravo kada dajemo… Daj mi Gospodine da shvatim bližnjega makar on mene ne shvatio… Čovjek će se pronaći kada se zaboravi… Opraštaju nam kad opraštamo… Neka mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem… Zapitajmo se, razumijemo li ih uopće? Prepoznajemo li se u njima? Živimo li uopće život po Evanđelju slijedeći stope svetoga Franje Asiškoga? Živimo li uopće kao kršćani, katolici? Želimo li to?

I ove godine, u našoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Osijeku svečano smo proslavlili svetkovinu svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkih redova. Trodnevna priprava uvela nas je u proslavu svetoga Franje. Misno slavlje uoči samog blagdana započelo je obredima preminuća.

Na sam dan svetkovine 4. listopada u našoj župi, za vrijeme euharistijskog slavlja kojeg je predvodio naš župnik fra Dragutin koji je ujedno i duhovni asistent OFS-a, trajne zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu, jer joj je Gospodin udijelio ovu milost, dala je sestra Nada, te se posvetila službi njegova Kraljevstva. Ona je obećala Kristu da će kroz sve vrijeme svog života biti u službi Njegova Kraljevstva, živeći Evanđelje u Franjevačkom svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo predano i s ljubavlju.

Misnom slavlju nazočili su trećoredci našeg mjesnog bratstva, te su svojom prisutnošću ohrabrili sestru na njezinom budućem putu i radosno proslavili taj događaj sjedinjeni u molitvi sa željom i nadom za vjerno i strpljivo nasljedovanje evanđelja novozavjetovane sestre. Tim činom naša franjevačka zajednica postala je bogatija za sestru koja je osjetila poziv i odlučila slijediti stope i primjer serafskog oca Franje. U prigodnoj homiliji, fra Dragutin se osvrnuo na probleme s kojima se trećoredci susreću u životu pokušavajući živjeti živu vjeru slijedeći stope serafskog oca sv. Franje Asiškog. Na taj način, skromno, baš poput svetog Franje proslavili smo njegov dan u srcu i molitvi. Nadamo se da su zavjeti naše sestre Nade potaknuli župljane na razmišljanje i osluškivanje poziva u red.

Nakon mise slavlje je nastavljeno druženjem u vjeronaučnoj dvorani.

Sestri Nadi želimo svako dobro i da bude ustrajna i radosna u nasljedovanju života našeg serafskog Oca.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.