Blažena Marija od Propetoga Petković

Prvi dan trodnevnice započelo je molitvom Kantika hvale Bogu Stvoritelju s izmjeničnim pjevanjem antifone i molitvom blaženoj Mariji Propetoga. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik, imenovane župe Fra Dragutin Bedeničić. U propovijedi je kratko izložio biografiju i povijesni hod same blaženice te potaknuo vjernike da oni mogu po primjeru naše blaženice biti navjestitelji Božje Riječi koju je nesebično navještala malenima.

Drugi dan trodnevnice predeuharistijsko slavlje započelo je molitvom Hvale i zazivima blažene Marije Propetoga, naizmjenično se pjevalo i molilo nekoliko zaziva. Sudjelovali su i vjernici laici koji inače  mole svakog devetog u mjesecu. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Dragutin Bedeničić. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje te naglasio kako ne treba gledati na ljudsko jer su sumještani vidjeli Isusa samo kako čovjeka. Povezao je poniznost sv. Pavla kako nije odustao od navještanja radi svojih slabosti, tako je i blažena Marija Propetoga u svojoj poniznosti željela samo naviještati Božju ljubav. Nije sebe stavljala na prvo mjesto. Svetac je onaj koji sebe smatra grešnim ali s milošću Božjom ide naprijed u vršenju volje Božje. Sve je pjevanje uljepšala sestra Helena.

Treći dan trodnevnice pred svetu misu molila se krunica, a za razmišljanje otajstava uzet je tekst blažene Marije Propetog. Odrasli su čitali otajstva za moljenje desetice, a bila su uključena i djeca. Euharistijsko slavlje predslavio je župnik fra Dragutin Bedeničić. U propovjedi je iznio crtice iz života blažene Marije u obitelji – njenu borbu kako pomoći potrebnima i kako se boriti biti kreposnija. U školi sestara Službenica milosrđa je naučila kako kreposnije živjeti. Potaknuo je prisutne da i oni po primjeru blaženice mogu činiti dobra djela.

Na sam dan proslave naše blaženica, euharistijsko slavlje je predstavio župnik fra Dragutin Bedeničić, a u propovijedi se obratio prisutnoj djeci iz vrtića Marija Petković. Upitao je djecu: ,, kako možemo biti dobri i sveti,?“, a djeca su odgovorila da to mogu biti ako čine dobra djela. Priupitao ih je: ,, Gdje je sve blažena Marija činila dobra djela i kome?“, a  djeca su odgovorila: „siromašnima“. Na to je on potvrdio da i danas imam siromaha, te istaknuo kako svi mogu biti poput naše blaženice i činiti dobro drugom, to su naši roditelji, prijatelji u vrtiću, i svi koji su potrebni.

Euharistijsko slavlje uljepšala su djeca svojim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Helene koja ih je spremala za euharistiju i za program na kraju sve mise. Djeca su u svojoj jednostavnosti i srdačnosti,  naizmjenično s nekoliko recitacija i pjesmama u čast blaženici slavile našu blaženicu. Bio je veliki odaziv roditelja kao i štovatelja blažene Marije. Slavlje je završeno zajedničkim druženjem i osvježenjem uz čašćenje.

s. Irena Bajan

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.