Seminar za animatore i suradnike župnih misijskih skupina Đakovačko-osječke nadbiskupije

Na jesenskom seminaru za animatore i suradnike župnih misijskih skupina sudjelovale su i naše župljanke.

U uvodnom pozdravu, preč. Ante, predstavio je prigodnu ovogodišnju brošuru izdanu za Svjetski dan misija, te pozvao da se okoristimo njenim sadržajem. „Žar u srcu, noge na putu“ ovogodišnja je ideja misijske poruke nadahnuta događajem „put u Emaus“ i gorljivoj želji učenika da odnesu radosnu vijest evanđelja ostalima. Prokomentirao je Papinu poruku i prisutnima donio životopisan presjek poruke, jer kao bivši misionar s Madagaskara i Francuske, vidljiv je poseban žar kada govori o misijama.

O radostima i izazovima u misijskom poslanju Crkve kroz svoje predavanje „Kristova nas ljubav obuzima i potiče“ (2 Kor 5,14) proveo nas je vlč. dr. Ivan Benaković, profesor na KBFu u Đakovu. Okosnica njegove ideje bila je misijska djelatnost sv. Pavla, misionara nad misionarima, i njegovih problema na koje je nailazio i rješenja tih problema, a to je Kristova ljubav koja obuzima misionara i samim tim i potiče na misijsku djelatnost. Usporedio je to s krepostima koje nam Bog daje u želji da se spasimo, tako nam daje (obuzima) ljubav i radi te ljubavi želju (poticaj) da i drugima donesemo to spasenje, bilo tjelesno bilo duhovno. Misionar nije misionar radi sebe, nego radi bližnjega (Boga)! Bog želi ruke. Ljudske ruke da to odrade. Žetva je velika, a radnika je malo.

Jedan od tih radnika je i vlč. Leon Noudeviwa Sabohan iz Benina, danas upravitelj u župi Kraljice svete Krunice u Kuševcu. Prisutnim „misionarima“ približio je situaciju u Beninu iz kojeg dolazi. Pojasnio je početnu religiju koja je bila prije dolaska misionara, a riječ je o Vodunu koja je rasprostranjena diljem Afrike, a preko robova je otišla i diljem svijeta. Iako je to mnogobožački tip vjerovanja vlč. Leon kaže da ju velik broj ljudi nije prakticirao nego da je više služila za moć pojedinaca i plašenje masa. Provevši nas kroz religioznu povijest Benina, vlč. Leon  svoje predavanje obogatio je slikama i video isječcima te tako omogućio da kvalitetnije vizualiziramo tamošnji vjernički život. Kako danas djeluje u Hrvatskoj, napravio je zanimljiv presjek, tj. usporedbu Benina i Hrvatske kroz vjernike i obrede. Ono što je nama možda neobično ili čudno kod njih, njima je također čudno naše i naši običaji.

Posljednje izlaganje imale su sestra Ignacija i sestra Jelena pod nazivom: „Hitnost misijskog djelovanja Crkve“ s naglaskom na materijalnu pomoć misionarima izvan Europe. Navele su neka svoja iskustva i djelovanja u misijama i prikazale neke video primjere.  Na samom kraju podijeljena su iskustva i ideje kako dalje djelovati u ovim vremenima. Posvjedočena je daljnja odlučnost u radu i zazvan je Nebeski blagoslov na sve sudionike.

Naša župa je opet dobila pohvale za ideje, rad i zalaganje u širenju svijesti o misijama i misionarima. Drago nam je da smo prepoznatljivi u našem djelovanju i Bogu smo zahvalni za sve one koji vole misije i mole za uspjeh misija i misionara!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.